Des de 1980/81 treballant per la Cultura en general, la Valenciana i especialment la de Paterna.



BREU HISTÒRIA - HISTÓRIA BREVE

BREU HISTÒRIA DELS PRIMERS 30 ANYS 
DE L'ATENEU


      La rica tradició cultural de la vila de Paterna, a on persones de diverses branques del saber han vingut sobreeixint a lo llarc dels sigles, va moure a un grup de paterners a valorar la necessitat d'enaltir tot allò que s'havia realisat. De la mateixa manera es varen comprometre a contribuir en els propis mijos a formar i fer públiques les aportacions de les futures generacions. (manifest)

      Tot mamprengué en acabar la celebració del 50 aniversari del Colege Cervantes, emblemàtic centre educatiu que fon inaugurat en 1929 en el nom d'Alfons XIII.  L'espenta més decidida va vindre de la mà d'En Robert Salvador Moros, membre d'una de les famílies més compromeses en el desenroll econòmic i cultural de Paterna (son pare, En Francesc Salvador Calatrava, eixercint d'alcalde, fon qui més interés posà en la construcció del referit centre educatiu). Tot açò succeïa en l'any 1980, unint-se al proyecte un bon grapat de paterners conscienciats en la promoció cultural. D'una primera Comissió Organisadora es passà a la Junta Directiva provisional, la qual s'encarregà de la tramitació dels Estatuts davant de Govern Civil, aprovats en el més de Febrer de 1981. (acta 1.1) (acta 1.2) (acta 1.3)

      Ans de la realisació d'actes culturals, l'Ateneu inicià la llabor de donar-se a conéixer al poble de Paterna; ya des de l'any 1980 i en l'Aula de Cultura de la Caixa d'Aforros de Valéncia com a escenari, es celebraren diverses conferències a les quals acodiren molts paterners interessats. El primer acte cultural anunciat en publicitat fon en Abril de 1981, en una invitació general a participar per a tots els veïns de Paterna, foren socis o no i naixcuts ací o que ací vivien i treballaven. Este acte fon protagonisat per N'Enric Martínez Mortes, qui des de sa gran experiència ilustrà als assistents en un ric anecdotari de la Paterna dels anys vint i trenta del sigle passat. (conferència) 

      Des d'aquell moment les charrades, taules redones i conferències foren constants, en sa major part desenrollades en la citada Aula de Cultura. Els temes tractats tocaven aspectes ben diferents: “El fracàs escolar”, “Paterna en l'història del poble valencià”, “Aspectes conflictius del fútbol de hui”, etc. (conf 1) (conf 2) (conf 3)  (conf 4)

      El 30 d'Octubre de 1981 l'Ateneu Cultural Paterna inaugurava la seua Sèu Social, situada en el nº 1 de la Plaça Major, assistint a l'acte el Director General d'Educació, l'Alcalde de la vila i el retor de Sant Pere qui va beneir la nova sèu. El 24 de novembre del mateix any el nou local acollí a la primera Junta Directiva electa, de la que fon triat president En Joan Sancho Civera al front d'un grup de treball compost per 19 membres més. (Bendició Sèu Social)

      A poc a poc anaren afegint-se noves activitats en les que hi hagué lloc per a la poesia, la música, el deport i el teatre; s'oferiren tres cursos de francés impartits per Daniel E. Nieto com també u de llengua valenciana a càrrec de Francesc Mir i Aureli López. Una de les disciplines artístiques a les que més amor i atenció li ha dedicat l'Ateneu ha segut la Pintura i el dibuix, dels quals s'ha fet promoció casi des del naiximent d'esta associació; i sempre en Milacre Ferrer dirigint els treballs de formació, junt a renomenats artistes locals com per eixemple Vicent Borràs, Pep Herrero “Jeroni”, A.V. Poblador, etc.; varen donar-se alguns cursos d'escultura i modelat dirigits per Josep Cubells.

      Ya en març de 1983 M. Ferrer oferia una conferència en la Sèu Social que duya per títul “L'atracció de la pintura”, preciós preludi a la mostra de treballs del primer curs de dibuix i pintura, els quals foren exposts en el Palau de Paterna el 7 de juny d'eixe mateix any. Des de llavors i de manera ininterrompuda, tots els anys ve desenrollant-se esta exposició de les habilitats i conquistes dels alumnes de l'escola de dibuix, pintura i gravat “Robert Salvador Moros”. Alumnes que fan el seu aprenentage en l'immoble cedit per la família Salvador-Verdú en el carrer Ernest Ferrando. Ara mateixa en són prop de cent els educants que en diversos dies de la semana acodixen al lloc citat. (escola de pintura)

      En 1989 es celebrà el I Saló de Primavera oferint els treballs dels alumnes enriquits en una mostra de l'obra d'un artiste convidat, per al primer Saló vàrem tindre a Silvestre d'Edeta, a qui va dur la nostra M. Ferrer com ha fet tots els anys. A més hem d'afegir el concurs anual de pintura a l'Aire Lliure, en premis i exposició d'obres. (saló de primavera)  (artiste convidat) (premi aire lliure)     

      En giner de 1985 se renova la Junta Directiva, presidida a partir d'aquells moments per En Josep Lluís Alapont Raga. En l'any 1986 els Clavaris del Stm. Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer li entreguen el Coet d'Or de la Vila a la nostra entitat. En este mateix any  i en el transcurs d'un acte de germanor en el Saló Capri, se li entregava el títul de President d'Honor al soci fundador En Robert Salvador Moros. En el Colege La Salle, en gran èxit de públic i en un sopar homenage per ad ell, celebrat el 11 de juny de 1993, se li entregà el títul de Soci d'Honor a N'Antoni Ferrandis Monrabal “el coto”, cal aclarir que a hores d'ara són les úniques dos persones posseïdores d'estos títuls honorífics, entregats en vida, com toca. (President d'Honor - En Robert Salvador) (Soci d'honor - N'Antoni Ferrandis)

     En l'any 1994 l'Ajuntament li fa entrega a l'Ateneu de l'Insígnia d'Argent de la Vila de Paterna, en 2005 la nostra entitat rep l'Insígnia d'Or, també en el Saló de Plens. (paraules del president) (acte entrega de premis)
      
     Dins del camp de la lliteratura, l'Ateneu Cultural Paterna colaborà des de primeries en els Jocs Florals creats per les Clavaries des de 1921, aportant-li membres al jurat i participant en la dotació de la Flor Natural. També venen valorant-se els llibrets de falla que nos acosta fa molts anys la Junta Local Fallera. I sempre en l'intenció de mantindre i promoure la nostra llengua valenciana, de la qual l'Ateneu és ferm defensor com a part inseparable de la riquea cultural d'esta vila, i per extensió de tota la Comunitat Valenciana. (25 anys Jocs Florals)

      En desaparéixer les Clavaries del Crist l'any 2001, creadores i organisadores dels Jocs Florals de Paterna, l'Ateneu preparà son propi Certamen Lliterari que arriba enguany a l'edició que ne fa dèu; el certamen s'obri a la creació lliterària en nou temes entre poesia i prosa; des de la primera edició fruïm d'un important nº de treballs presentats a tots els temes i d'un ample jurat qualificador. D'entre els premis convocats n'hi ha u dedicat al teatre valencià que a més d'un modest premi econòmic, té l'estrena de l'obra premiada en la Mostra de l'Ateneu la qual aplega en 2011 a la XVII edició; el Teatre (com la pintura) ha estat present des de les primeres activitats de la nostra entitat, contant en una chicoteta pero important companyia pròpia que duya per nom “Nosotros teatro ¿y usted?, dirigida per Mª Àngels Ferrer. (programa teatre) (teatre 1) (teatre 2) (teatre 3) (teatre 4) (teatre 5) (teatre 6) (teatre 7)

      A banda de l'aportació econòmica que l'Ateneu oferix als escritors premiats, compartint l'esforç en els seus colaboradors i patrocinadors tradicionals, els guanyadors de premis o accèssits viuen la doble satisfacció de vore's l'obra publicada en el llibre que cada any s'edita en tots els treballs guardonats; este llibre, ilustrat per renomenats pintors de Paterna o professors de l'escola de pintura, (els quals obsequien sos dibuixos originals a l'Ateneu) dibuixos que adequadament emmarcats se mostren en l'acte de presentació de l'obra, normalment amenisat per una actuació musical, la llectura d'alguns poemes i un vinet valencià com a remat. (Llibre nº8) (actuació musical) (llectura poemes) (dibuixos emmarcats)

      Tantes i tan diverses activitats feren pensar en la creació d'un humil bolletí-revista trimestral, en l'intenció d'oferir complida informació de tot lo que anava fent-se, en apunts de pervindre. El primer nº va nàixer en l'hivern de 1995, convertint-se en el referent per a tots els socis, en editorial, seccions de pintura, teatre, llibres, colaboracions, excursions, menjars i vins de la terra, poesia i aspectes culturals de la nostra vila. Açò va produir-se estant com a president N'Àngel Barona Langa, qui ha dirigit l'associació fins a l'any 2010, fecha en que pren possessió l'actual Junta Directiva presidida per En Joaquim Ballester Sanz. (revista nº1) (revista nº25) (revista nº50) (Canvi de President)

      Com l'Ateneu fruïx d'una vivor que l'anima als canvis per a tractar de millorar un any darrere de l'atre, a la renovació d'algunes activitats tradicionals se n'han anat afegint de noves; d'eixa manera es va mamprendre la costum de fer dos excursions a l'any, una en cada primavera, recorrent en primer lloc les terres valencianes de cap a cap; en els darrers anys s'han fet viages, sempre culturals i gastronòmics, a algunes províncies espanyoles. També els Concerts de Nadal tenen gran acceptació entre els paterners i hem pogut dur agrupacions corals de primer nivell. Ben recentment i com última novetat oferida per l'Ateneu, anotem la colaboració en l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana els quals nos han dut al Capri una deliciosa Tertúlia-Taller de Teatre. (excursió 1) (excursió 2) (excursió 3) (concert de nadal) (tertúlia-taller de teatre)

      Com a resum i superats ya els primers trenta anys de vida d'esta associació, creem just considerar com a positiu tot el treball realisat (sempre millorable) per les diferents juntes directives que han conduït a l'Ateneu Cultural Paterna, gràcies a l'ajuda dels socis, prop de cinccents ara mateixa, dels colaboradors anònims i dels patrocinadors com a fonaments imprescindibles. Esperem que només siga un bon principi cap al llarc i inacabable camí de la promoció de la cultura en la benvolguda Vila de Paterna. 

Traducció a la Llengua Valenciana d'Aureli López.

BREVE HISTORIA
DE LOS PRIMEROS TREINTA AÑOS DEL
ATENEO CULTURAL “PATERNA”


            La rica tradición cultural de nuestra Villa de Paterna, donde personas de las distintas ramas del saber han venido destacando a lo largo de los siglos, movió a un grupo de paterneros a considerar la necesidad de enaltecer todo aquello que hasta entonces se había hecho. Igualmente se comprometieron a contribuir con sus propios medios a formar y difundir las aptitudes de las generaciones futuras. (manifiesto)

Todo surgió tras la celebración del 50 Aniversario del Colegio Cervantes, emblemático centro educativo que fuera inaugurado en 1929 con el nombre de Alfonso XIII. El impulso más decidido vino de la mano de don Roberto Salvador Moros, miembro de una de las familias más implicadas en el desarrollo económico y cultural de Paterna (su propio padre, don Francisco Salvador Calatrava, ejerciendo como Alcalde, fue quien más empeño puso en la construcción del centro educativo referido anteriormente). Todo ello acontecía en el año 1980, uniéndose al proyecto una gran cantidad de paterneros concienciados en la promoción cultural. De una primera Comisión Organizadora se pasó a una provisional Junta Directiva, la cual se encargó de la tramitación de la aprobación de los Estatutos ante Gobierno Civil, lo que se consiguió en febrero del año 1981. (acta 1.1) (acta 1.2) (acta 1.3)
                                                                           
Previamente a la realización de actos culturales, el Ateneo comenzó la labor de darse a conocer al pueblo de Paterna, y ya desde el año 1980, con el Aula de Cultura de la Caja de Ahorros de Valencia como escenario, se celebraron diversas conferencias, a las que acudieron un gran número de interesados paterneros. El primer evento cultural en sí fue publicitado en abril de 1981 con una invitación general a la participación de todos los vecinos de Paterna, fueran o no socios,  fueran o no nacidos en esta tierra. Dicho acto había sido protagonizado por don Enrique Martínez Mortes, quien desde su experiencia ilustró a los asistentes con un rico anecdotario de la Paterna de los años veinte y treinta. (conferencia)                                

A partir de entonces las charlas, mesas redondas o conferencias, fueron constantes, en su mayor parte desarrolladas en el Aula de Cultura de la Caja de Ahorros de Valencia. Los temas tratados eran de muy diversa índole (“El fracaso escolar”, “Paterna en la historia del Pueblo Valenciano”, “Aspectos conflictivos del fútbol de hoy”, etc) (conf 1) (conf 2) (conf 3)  (conf 4)                    

El 30 de octubre de 1981 el Ateneo Cultural inauguraba su Local Social, situado en el número 1 de la Plaza Mayor, asistiendo a dicho acto el Director General de Educación, el Alcalde de Paterna, y el cura párroco, que se encargó de la bendición de la nueva sede. Este local acogió en su seno, el 24 de noviembre de ese mismo año, a la primera Junta Directiva electa, de la que sería designado como Presidente don Juan Sancho Civera encabezando un grupo de trabajo compuesto de otros 19 miembros. (Bendición Sede Social)

Poco a poco iban incorporándose nuevas actividades, en las que cabía la poesía, la música, el deporte o el teatro. Se ofrecieron tres cursos de Francés impartidos por Daniel E. Nieto como también uno de lengua valenciana a cargo de Francesc Mir y Aureli López. Y una de las habilidades artísticas a las que más ha prestado atención el Ateneo Cultural ha sido la Pintura i el dibujo, de la que se ha hecho promoción casi desde el nacimiento de nuestra Asociación; y siempre con Milagro Ferrer dirigiendo las labores formativas, junto a un destacado número de artistas locales entre los que encontramos a Vicente Borrás, Pep Herrero “Jeroni”, A.V. Poblador, etc.; también se dieron algunos cursos d’escultura i modelado dirigidos por Josep Cubells.

Ya en marzo de 1983 Milagro ofrecía una conferencia en el Local Social con el título de “La atracción de la pintura”, hermoso preludio a la muestra de trabajos del primer curso de dibujo y pintura, que fueron expuestos en el Palau de Paterna el 7 de junio de ese año. Desde entonces, y de forma ininterrumpida, todos los años se viene desarrollando dicha exposición de las habilidades de los alumnos de la escuela “Roberto Salvador Moros” de dibujo, pintura y grabado. Alumnos que realizan su trabajo en el inmueble cedido por la Familia Salvador-Verdú en la calle Ernesto Ferrando. Son en la actualidad casi la centena los educandos que en distintos días de la semana acuden a dicho local. (escuela de pintura)  

En 1989 se celebró el I Salón de Primavera, uniéndose los trabajos de los alumnos con la invitación a un destacado artista, que en este primer caso fue Silvestre de Edeta, a quien trajo nuestra M. Ferrer como ha hecho todos los años. A ello hay que sumar el concurso anual de pintura al aire libre, con premios y exposición de obras. (salón de primavera)  (artista invitado) (premio aire libre)         

En Enero de 1985 se renueva la Junta Directiva, encabezando a partir de entonces la gestión de la Asociación don José Luis Alapont Raga. En el año 1986 los Clavarios del Stmo. Cristo de la Fe i San Vicente Ferrer le entregan el Coet d'Or de la Vila a nuestra entidad. En este mismo año, durante un acto de hermandad en el Salón Capri, se entregaba el título de PRESIDENTE DE HONOR al socio fundador don Roberto Salvador Moros. En el Colegio La Salle, con gran acogida de público y con una cena homenaje para él, celebrada el 11 de junio de 1993, se le entregó el título de Socio de Honor a don Antonio Ferrandis Monrabal “el coto”, incidiremos en que hasta la fecha son las dos únicas personas poseedoras de estos títulos honoríficos, entregados en vida, como debe ser. (Presidente de Honor - Don Roberto Salvador) (Socio de Honor - Don Antonio Ferrandis) 

En 1994 el Ayuntamiento hace entrega al Ateneo de la Insignia de plata de la Villa de Paterna y en 2005 nuestra entidad recibe la de Oro también en el Salón de Plenos. (palabras presidente) (acto entrega premios)

En la vertiente literaria, el Ateneo Cultural “Paterna” colaboró desde un primer momento con los Juegos Florales creados por las Clavarías des de 1921, aportando miembros al Jurado y participando en la dotación de la Flor Natural. También se valoran los llibrets de falla que nos entrega, desde hace muchos años, la Junta Local Fallera. Y todo ello con la intención de la promoción de nuestra lengua valenciana, de la que el Ateneo es firme defensor como una parte inseparable de la riqueza cultural de Paterna, y por extensión, de toda la Comunidad Valenciana. (25 años Juegos Florales) 

Tras la desaparición de las Clavarías en el año 2001, creadoras y organizadoras tradicionales de los Juegos Florales de Paterna, el Ateneo Cultural celebra su propio Certamen Literario, que en este año 2011 alcanza su décima edición. Se pretende con este concurso promover la creación literaria con nueve temas entre prosa y poesía, desde la primera edición disfrutamos de un importante número de trabajos presentados en todos los temas y de un completo jurado calificador. De entre los premios convocados, uno en concreto va destinado a la creación teatral en valenciano, que además de un modesto premio económico, ofrece al autor la satisfacción de ver su obra representada en la Mostra de Teatre del Ateneo que llega en 2011 a la XVII edición; el Teatro (como la pintura) ha estado presente desde un principio en las actividades del Ateneo Cultural, contando incluso con una pequeña, pero importante, compañía propia que adoptó el nombre de “Nosotros teatro ¿y usted?”, dirigida por Mª Ángeles Ferrer.  (programa teatro) (teatro 1) (teatro 2) (teatro 3) (teatro 4) (teatro 5) (teatro 6) (teatro 7)  

Aparte de la recompensa económica que el Ateneo Cultural ofrece a los escritores premiados, compartiendo esfuerzo con sus tradicionales colaboradores y patrocinadores, los premiados cuentan igualmente con la satisfacción de ver su obra transcrita en la publicación anual que recoge todos los galardones. Este libro, ilustrado cada año por afamados pintores de Paterna y por varios profesores de la escuela de pintura, (que obsequian sus dibujos originales al Ateneo) dibujos que adecuadamente enmarcados se muestran en el acto de presentación de la obra, que suele estar amenizado por una actuación musical, la lectura de algunos poemas i un vino valenciano como colofón. (Libro nº8) (actuación musical) (lectura poemas) (dibujos enmarcados)   

Tantas y tantas actividades desembocaron en la idea de confeccionar un boletín-revista, trimestral, con la intención de que diera cumplida información de todo aquello que se estaba haciendo, y de lo que estaba por venir. El primer número vio la luz en el invierno de 1995, convirtiéndose en la referencia para todos los socios, con editorial, secciones informativas de pintura, teatro, libros, colaboraciones, excursiones, comidas y vinos de la tierra, poesía y cualquier otro aspecto de la cultura de nuestra Villa. Esto se realizó ya estando como presidente don Ángel Barona Langa, quien ha dirigido la Asociación hasta el año 2010, fecha en la que toma posesión la actual Junta Directiva encabezada por Joaquín Ballester Sanz. (revista nº1) (revista nº25) (revista nº50) (Cambio de Presidente)   

Y como el Ateneo Cultural goza de una viveza que le hace cambiar e intentar mejorarse año tras año, a la modificación de algunas arraigadas actividades se han ido incorporando otras nuevas. Así, en 1999 se comenzó con la costumbre de realizar dos excursiones al año, una en primavera y otra en otoño, que si bien en sus primeras salidas se recorrieron los cuatro costados de nuestra Comunidad, en los últimos años se han realizado viajes, siempre culturales y gastronómicos, a un buen número de provincias españolas. También el Concert de Nadal cuenta con una gran aceptación entre los paterneros, viniendo grupos corales de gran calidad a amenizar la Navidad con sus cantos. Y como última oferta ofrecida por el Ateneo Cultural, de reciente incorporación, habría que reseñar la Tertulia-Taller de Teatro, en colaboración con la Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. (excursión 1) (excursió 2) (excursió 3) (concierto de navidad) (tertulia-taller de teatro)  

En definitiva, superados ya los primeros treinta años de vida de nuestra Asociación, habría que considerar como gratamente fructífero el trabajo realizado (siempre mejorable) por las distintas Juntas Directivas que ha tenido el Ateneo Cultural “Paterna”, siempre con el apoyo de sus socios (que a día de hoy son casi quinientos), colaboradores anónimos y patrocinadores como pilares imprescindibles. Y que esperamos sea sólo un primer paso para un largo caminar promocionando la cultura de nuestra estimada Villa de Paterna.


                                                                           Autor de la Historia:
Félix Gámez (de la Junta Directiva)
Febrero, 2011.